top of page

Mijn moeder voelde zich schuldig omdat 

het in haar huis gebeurd was, mijn zus omdat zij op Liam lette en ik omdat het mijn kind was

Danielle Huysmans | Moeder van Liam

Hulp van buitenaf kreeg de familie Vanden Branden niet. "Die begeleiding bestond toen ook nog niet, dat kwam pas een half jaar nadat alles zich had voorgedaan. Maar die hulp kwam voor ons toen te laat, wij hadden dit trauma al intern en binnen de familie opgelost." Toch kampte de hele familie met schuldgevoelens. "Niemand kon iets veranderen aan wat er met Liam was gebeurd. Mijn moeder had het er moeilijk mee omdat het in haar huis gebeurd was, mijn zus omdat zij net op Liam lette en ik omdat het mijn kind is. En ik was er niet."

​

Vandaag staat Child Focus klaar om mensen van vermiste kinderen bij elke stap in het onderzoek te begeleiden. Ze zijn 24/24 en 7/7 bereikbaar voor iedereen die hulp nodig heeft rond de verdwijning of seksuele uitbuiting van kinderen. Maar nog liefst van al willen ze deze incidenten voorkomen via preventie en sensibilisering. 

​

"Die hulp is nodig", zegt Dirk Depover, woordvoerder van Child Focus. "We helpen mensen wegwijs te maken in het kluwen van politie en justitie waar ze plots en ongevraagd mee geconfronteerd worden. We willen hen ook comfort bieden en de zekerheid dat iemand aan hun zijde staat. Ze zijn niet meer alleen. En dat is een groot verschil met vroeger. Toen werd hulp van buitenaf niet aangeboden en werden mensen aan hun lot overgelaten. Dat willen we koste wat kost vermijden."

​

​

Woordvoerder van Child Focus Dirk Depover aan zijn bureau in het hoofdkantoor van Child Focus

"Het moeten niet allemaal Dutroux's zijn"

Ook doet Child Focus aan lobbywerk binnen de wetgeving. Zo werd een aantal jaar geleden een wettelijk initiatief goedgekeurd waarbij ouders van langvermiste kinderen kunnen beslissen om hun kind als overleden te laten registeren in het bevolkingsregister. "Dat soort wetgeving biedt aan ouders dus een bepaalde vrijheid. â€‹Als ouder van iemand die meer dan twintig jaar vermist is, kan je nooit aan een rouwproces beginnen. Zoiets kan je onmogelijk een plek geven. Die keuze maken om je kind als overleden te laten registreren kan voor velen bevrijdend werken."

​

​

​

​

​

​

 

Maar Danielle heeft die stap nooit kunnen zetten. "Ik blijf erbij dat Liam nog leeft, dus waarom zou ik hem dan als overleden laten verklaren? Tot ze hem vinden, levend of gestorven, blijf ik erbij dat hij ontvoerd is. Zeg natuurlijk nooit nooit, maar daar probeer ik me toch aan vast te houden. Het niet weten, dat blijft toch wel het verschrikkelijkste dat er is."

Bij ouders van langvermisten staat op elke kast en hangt aan elke muur de foto van hun kind

Dirk Depover | Woordvoerder Child Focus

Vandaag is Liams case bij de Cel Vermiste Personen nog steeds geen cold case. En ook Child Focus blijft zoeken naar nieuwe middelen om de zoektocht naar Liam verder te zetten. Ze maakten al verouderingsfoto's en bewegend fotomateriaal van langvermiste kinderen. In 2016 liet Child Focus naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen een muntstuk van twee euro slaan met daarop het gezicht van Liam. Daarin is de peuter uniek, want nog nooit eerder mocht een vermist kind op een muntstuk prijken.

​

"Daar hebben wij twee jaar lang hard voor moeten werken", vertelt Dirk Depover. "Het gaat tenslotte om een officieel betaalmiddel, dus de kop van koningen en keizers laten vervangen door een afbeelding van Liam, daar stonden niet veel instanties voor te springen." Met een heel team trok Dirk Depover naar onder meer de minister van Financiën, de Koninklijke Munt, de Nationale Bank van België en de eurozone.

​

​

​

​

​

​

Na twee jaar raakte Liams munt eindelijk in de omloop. In totaal verdeelde de staat één miljoen muntstukken op de Belgische markt. De kans is dus groot dat je er ooit eentje in je portefeuille hebt gehad. "Eén miljoen, dat klinkt als heel veel", lacht Dirk Depover, "maar eenmaal die munten verspreid geraken over heel Europa, dan is dat maar bitter weinig." Toch was het initiatief spraakmakend. "En dat was de bedoeling", gaat Dirk Depover verder. "We willen Liams zaak onder de aandacht houden, en initiatieven zoals de munt doen dat bijzonder goed."

​

​

​

​

​

​

​

​

Eén van de miljoen muntstukken die op de Belgische markt werden verdeeld in 2016

Ook Danielle was tevreden met de actie. "Liam is geen nieuw nieuws meer, dus daarover zwijgt de pers in alle talen. Tot je met iets nieuws komt, en de munt is daar een mooi voorbeeld van. Hij is ook verspreid geraakt over heel Europa. Als Liam, zoals ik vermoed, ergens in het buitenland is, dan hoop ik dat iemand via de munt de gouden tip kan brengen. Want daar wacht ik nog steeds op."

HEB JE EEN GETUIGENIS?
BEL DAN CHILD FOCUS:
​
116 000 (24/24 - 7/7)
​
OF CONTACTEER UW
LOKALE POLITIE
bottom of page